Tuesday, 27 October 2020

DUIT BOLEH MENCIPTA IMPIAN

Assalamualaikum, hai semua!

Apa khabar?

Ada orang kata  DUIT itu menggelapkan mata. Ada orang kata DUIT itu buat kita jadi kedekut. Ada orang kata DUIT itu segala-galanya. Apa pandangan kalian?

Hari ini cikgu nak berkongsi  apa yang cikgu dapat melalui kelas Master Hanan dan Dr Majid founder Dreamscape.

Ya, kita perlu bina kekayaan. Dengan kekayaan selain dapat membantu ekonomi keluarga kita juga dapat membantu orang lain. Kita boleh jadi orang yang bermanfaat dan dapat bantu lebih ramai orang. Jangan tunggu duit dah banyak baru nak memberi. Bonus atau pendapatan, kita peruntukkan juga untuk bantu orang lain. 

Dalam konsep  untuk berjaya dan rank up kepada pangkat yang lebih tinggi, perlu bantu orang bawahan supaya berjaya bersama-sama. 

Perjuangan yang tiada henti


PUSH FACTOR

Mungkin ramai dalam kalangan kita yang susah hidupnya. Pasti kita ada pelbagai kekangan untuk mencapai impian. Kita perlu sentiasa berfikiran positif. Mungkin kita telah ada segala-galanya. Hidup agak senang tetapi tiada lebih untuk bantu orang lain. Bantu untuk sebarkan lebih banyak kebaikan kerana ini boleh menjadi medan untuk membuat kebaikan dan membina saham akhirat.

Push factor adalah diri kita sendiri di mana kitalah yang perlu membantu keluarga dan membantu orang di sekeliling kita. The more you give, the more you get back!

Sudah sampai saatnya kita latih diri kita untuk memberi bermula dengan pendapatan yang kecil. Kita bantu orang lain keluar dari masalah.

PELUANG PERNIAGAAN

Dalam menjalankan bisnes perlu ada kesungguhan dan pengorbanan. Bila rasa putus asa ingat kembali pengorbanan mak dan ayah. Dari saat sakit ketika melahirkan kita hingga kita dewasa. Mampukah kita membalas jasa mereka? mampukah kita memberikan 4 angka sebulan kepada mereka? Jasa mereka memang tidak terbalas, namun kita berhak membahagiakan mereka.

MOTIVASI

Selalu membaca buku dan menonton video motivasi dapat meningkatkan motivasi kita.  Inspirasi akan hadir daripada kisah-kisah motivasi dan kejayaan orang lain. Cari mentor untuk jika rasa putus asa. 

THE POWER OF BELIEVING

The power of believing in yourself, percaya kita boleh buat. Perlu sentiasa ada minda yang positif. Ini akan mengingatkan minda  bawah sedar kita, subconcious mind seakan AKU ADALAH CHAMPION. So, believe in yourself!

ACTION/ TINDAKAN

Kita boleh rancang tindakan dan ia adalah lebih baik berdua. Perempuan dan lelaki masing-masing mempunyai kekuatan tersendiri. Jika berniaga online kita perlu membuat posting sekurang-kurangnya 15 posting sehari supaya orang nampak kedai kita sentiasa buka. Sekurang-kurangnya orang nampak kita bersungguh-sungguh berniaga.

SUCCESS

Untuk berjaya perlukan usaha. Bukan hari ini kita berusaha, esok kita akan dapat hasilnya. Tetapi usaha kita pada hari ni mungkin kita akan dapat hasilnya selepas 4 tahun akan datang. Jadi berusahalah. Tiada jalan singkat untuk berjaya.

BREAK THE WALL

Setiap orang ada ketakutan masing-masing. Kita perlu elakkan ketakutan. Senaraikan ketakutan itu dan pangkah apa yang sudah berjaya dipecahkan atau diatasi. 

RUMUSAN

Sebagai kesimpulannya, kita perlu sebarkan manfaat baik kepada orang lain. Kisah hidup kita boleh menjadi inspirasi kepada orang lain. Sentiasa berfikiran positif kerana orang yang positif adalah orang yang berjaya.


Terima kasih.

5.11 pm







Continue Reading

Monday, 26 October 2020

MENINGKATKAN METABOLISME 6 Cara

Metabolisme? Emmm ramai yang faham metabolisme tinggi kurus, metabolisme rendah....berat berlebihan

Kita umpamakan metabolisme seperti api yang membakar makanan yang kita makan, api besar mudahlah makanan tu nak terbakar. Namun kalau api tu kecil agak sukar untuk membakar makanan tersebut

So apa itu metabolisme? Nak tahu tak?  

Metabolisme merujuk kepada semua tindak balas kimia dalam organisma hidup, termasuklah penghadaman, pengangkutan bahan dari dan ke sel berlainan, secara khususnya tindak balas dalam sel dikenali sebagai metabolisme perantara. 

Rujukan: https://educalingo.com/ms/dic-ms/metabolisme

Masalahnya kalau metabolisme rendah susah nak turun berat. Seorang perempuan biasanya mengalami pertambahan berat badan selepas bersalin. Pengalaman sendiri, selepas bersalin berat naik bagai di pam pam.  Begitu juga dengan faktor peningkatan usia. Semakin usia meningkat, semakin rendah kadar metabolisme.

Apakah 6 cara untuk meningkatkan metabolisme?

1. Bersenam

Bersenam 3 kali seminggu, 30 minit setiap kali telah terbukti dapat meningkatkan metabolisme. Emm....ada masa tak kita? Dengan sibuk bekerja?

Namun, naik tangga turun tangga, berjalan kaki ke kantin, berjalan kaki dari tempat parking. Semua tu dapat membakar kalori, bina otot dan sekaligus bonus meningkatkan metabolisme. Parking tempat yang agak jauh. Boleh ke boleh?

2. Pemakanan seimbang

Memilih untuk makan makanan seimbang adalah lebih baik daripada skip makan. Skip makan hanya akan menurunkan kadar metabolisme kita. So fikir fikirkanlah. 

Skip makan juga boleh menyebabkan kita makan banyak semasa hidangan yang seterusnya. Contohnya, kita skip sarapan pagi, waktu lunch nanti kita akan makan dalam kuantiti yang terlebih banyak. Bayangkan makanan yang sepatutnya dibakar menjadi tenaga sebaliknya menjadi lemak yang tersimpan. Elakkan makan malam melebihi pukul 8 malam.

3. Tidur mencukupi

Atur waktu tidur kita supaya dapat tidur yang benar-benar berkualiti. Tidur awal & bangun awal pagi lebih baik daripada tidur lewat dan bangun awal. Boleh jadi terlajak tidur. Bangun awal dapat mendekatkan diri kita kepada yang Maha Esa. In shaa Allah, dengan izinNya.

4. Elakkan stress

Kita pun tak tahu bila kita stress. Banyak kerja sikit rasa stress. Tak rehat langsung sebab kerja banyak. Kesian badan kita. Perlukan rehat. Tapi kita langgar. Akibatnya sakit pada bahagian bahu....tanda stress. Boleh juga mengundang penyakit lain seperti hipertensi . Jaga kesihatan. Sayangi diri kita. Boleh juga amalkan pengambilan b complex untuk release stress.

5. Kafein

Kafein juga membantu meningkatkan metabolisme. Contohnya pengambilan teh hijau. Namun perlu bersederhana. Ada banyak manfaat teh hijau ni. Boleh baca sini.

https://www.bidadari.my/kebaikan-teh-hijau/

6. Minum banyak air 

Air juga dapat meningkatkan metabolisme di samping membantu mengurangkan berat badan. Dengan bantuan air, proses kimia yang berlaku dalam badan berlaku dengan lancar. Berapa banyak nak minum? Bergantung kepada berat badan kita. Namun secara umumnya 8 gelas sehari. Ingat ya, bukan air manis tetapi air masak.

Kurangkan air manis juga boleh menyebabkan berat badan berkurang. Yesss!!Kurus!!

Sebagai rumusannya, kadar metabolisme yang tinggi boleh membantu masalah berat badan. Pengambilan supplement seperti lecithin, omega, herblax (daun senna)  dan alfalfa juga boleh membantu menurunkan berat badan. 

Jangan abaikan kesihatan badan. Obesiti merupakan penyakit dan boleh juga mengundang penyakit.

Sayangi diri kita sendiri. Semoga kita sentiasa dianugerahkan kesihatan yang berpanjangan. Aaminn

OBESITI






Continue Reading

KURUS DENGAN SHAKLEE Hari Pertama

Assalamualaikum
Hai semua!

Apa khabar?
Lamanya tak bersiaran. Nampak macam dah bersawang rumahku.

14 hari yang lepas bermulanya PKPB di Selangor. Jadi cikgu mengambil keputusan untuk mengawal pemakanan. Memandangkan berat cikgu telah mencapai 64kg pada bulan ini. 

Cikgu juga tidak berseorangan kerana kebetulan ada juga rakan-rakan cikgu dari pelbagai negeri yang nak join sama. Bestnya

Orang kata 80% kawalan berat badan kita daripada pemakanan dan 20% lagi daripada senaman. Yeahhh. Cikgu cuba untuk praktikkan.

Hari pertama timbang berat. Seawal bangun pagi 12 Oktober 2020, timbang berat dan ukur bahagian lengan, peha, dada, pinggang, perut dan punggung.


Hari pertama hingga hari ke-4 (12 Oktober hingga 14 Oktober 2020-MENU RELAX)

Cikgu bagi dulu ringkasan menu diet yang cikgu amalkan

Boleh ikut tak?


Cikgu mulakan dengan sarapan protein soya, ESP Shaklee. ESP ni membekalkan tenaga yang berterusan sepanjang hari. Diet bukan tak makan tau. Tapi diet cikgu makan 5 kali sehari.
Menu hari pertama hingga hari ke-4 adalah menu relax. Menu relax ni kita jaga portion makanan iaitu suku-suku separuh. Cara masak yang diutamakan adalah tumis, rebus, panggang.



LUNCH: SAYUR KACANG BUNCIS

LUNCH: NASI SEGENGGAM, ULAM BAYAM BRAZIL & IKAN SINGGANG

DINNER: ROTI TELUR BAKAR

Sepanjang journey 14 hari, cikgu juga ambil supplement untuk tingkatkan tenaga dan boost metabolisme

Meal hari pertama

Breakfast: ESP SHAKLEE 300ml air sejuk mix dengan 3 sudu besar soya

Snacking: Semalam singgah tempat kerja, sahabat cikgu bagi kuih koci.....kuih favourite ni, so terpaksa tak tolak. Sebiji je tau. Patutnya journey 14 hari ni no sugar!!

Lunch: Menu Relax lagi. Nasi putih dengan ikan singgang (campak je serai, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit, asam keping & rebus) & sayur kacang buncis (tumis dengan minyak zaitun, bawang putih & bawang merah)
3 biji #lecithinshaklee

Snacking: Tak snacking sebab masih kenyang

Dinner: 6.30 petang roti bakar bertelur. 
First time buat menu ni. Tabur sikit lada putih atas telur. Kalau nak letak mozarella cheese & sos prego pun sedap. Tapikan, demi journey 14 hari ni, cikgu tolak segala yang boleh menambah kalori. Tabah tak cikgu? 
3 biji #lecithin

Snacking: Kacang  & buah jambu. Urghhhh!! pagi tadi sakit perut pulak. Baru teringat jambu ni berangin. Next sedia betik, nenas, honeydew atau mango. Tapi #PKPB ni cikgu tak rasa nak beli semua tu. Tengok apa yang ada dalam peti sejuk je.....
4 biji #herblax
Since cikgu tak suka minum susu so tambah lagi 4 biji #ostematrix 

Tidur

Tips:

✅Minum banyak air masak
✅Elakkan gula
✅Ambil nutrisi atau vitamin yang selamat dan berkesan
✅Jaga kalori 
✅Exercise

Ini hari pertama tau.
Terima kasih, sudi baca sampai habis.




 
Continue Reading

Sunday, 7 July 2019

VITAMIN C


Betullah bagai di kata, tak kenal maka tak cinta.
Macam tu lah jodohku dengan vitamin C. Pertama kali diperkenalkan dengan vitamin C tapi tak konsisten. Tak tahu apa fungsi dan main makan je. Berhenti makan vitamin C sangat lama.

Sehinggalah 2 tahun kebelakangan ini amalkan viitamin C secara konsisten. Alhamdulillah dengan izinNya kesihatan bertambah baik dan dah tak makan ubat selsema. Sekarang ni sis pastikan stok vitamin C sentiasa ada di rumah sebab vitamin hot ni memang ramai peminat!

Apa istimewanya vitamin C shaklee ni berbanding vitamin C di pasaran? Sangat berbeza tau!!
Nak tahu apa bezanya?

Vitamin C Shaklee dinamakan sustained release kerana mempunyai kuasa untuk bertahan selama 5 jam dalam badan dengan melepaskan 100 mg setiap sejam.

Maka 1 biji=500 mg= tahan 5 jam.

Berbeza dengan jenama lain yang serta-merta singkirkan vitamin C melalui buah pinggang.

Kerana badan kita hanya mampu menyerap 100 mg vitamin sahaja dalam satu masa.
Selebihnya akan dibuang melalui air kencing.

Sebab itu, ramai mendapati vitamin C shaklee mampu mencantikkan kulit

Kebaikan SR vitamin C Shaklee:

🌸gebukan kulit dan hilangkan parut
🌸menguatkan gusi dan tulang
🌸menguatkan imuniti badan dari jangkitan penyakit.
🌸menguatkan saluran darah.
🌸membantu proses tambah sel darah merah.
🌸sebagai anti-oksida
🌸bantu penghasilan kolagen dalam badan.
🌸tingkatkan kesuburan.

Tapi berapa harga vitamin C ni???

Sebotol tahan 6 bulan! Hanya RM 97.50
Nak harga lebih istimewa? Jangan lupa klik link di bawah:


#shakleeShahAlam
#juliajamal






Continue Reading

Friday, 26 April 2019

Manfaat dan kelebihan Vivix


PROMOSI VIVIX (APRIL- JUN 2019)-JOM VIVIX!



Alhamdulillah hari ni sis bersiap sedia untuk ke HQ Shaklee di Geo Sunway. 
Dah ramai yang terpanggil untuk bersedia dengan pelbagai supplement sebelum datangnya penyakit.

April hingga Jun merupakan bulan promosi vivix dengan "welcome set". Dengan harga hanya RM 684 untuk dua botol  mampu dimiliki oleh sesiapa sahaja yang memerlukannya. Jimat RM 266 dengan discount hebat sehingga 10%. Yang paling best bulan berikutnya akan menerima rebate secara tunai sebanyak 11%. Berbaloikan!!



Ramai bonda di luar sana amalkan untuk kesihatan menyeluruh dan awet muda. 

Jom tengok nilai kalori bagi setiap hidangan;


Saiz Hidangan: 1 sudu teh (5mL)
Hidangan Setiap Bekas: 30


Apakah kandungan vivix?

Minuman botani lazat yang mengandungi campuran botani khas Shaklee termasuk ekstrak Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Eldeberi Eropah dan Lobak Ungu.

Apakah Keistimewaan Vivix?

Campuran vivix berasaskan anggur muscadine iaitu salah satu buah-buahan semulajadi yang paling sukar diperolehi dan paling berkesan. Anggur muscadine mengandungi rangkaian lengkap polifenol yang ditemui dalam anggur lain. Anggur jenis ini tak seperti anggur yang lain kerana ia mengandungi pekatan luar biasa asid elagik dan elagitanin yang apabila digabungkan dengan polifenol lain, ia menghasilkan kuasa antioksidan yang sangat hebat!

Fungsi  bahan utama Vivix;


1.Anggur Muscadine 


Dalam bahasa melayu ia dipanggil Anggur Muskat dan ia anggur jenis liar. Anggur ini sangat istimewa. Ia adalah sumber terbaik antioksidan dan ia mempunyai ciri-ciri anti-radang.

2. Purple Carrot

 
Purple carrot bersifat lebih antioksida berbanding carrot biasa. Antioksida berfungsi untuk melindungi sel badan kita dari ‘berkarat’ yang seterusnya meleret kepada macam-macam penyakit.
.
3. Elderberry 


Nama saintifik untuk Elderberry ialah Sumbucus Nigra. Buah Elderberry ini banyak tumbuh di kawasan Eropah, Amerika Utara, Asia dan Benua Eropah. Elderberry telah lama digunakan dalam kalangan pengamal perubatan tradisional.

4. Polygonum Cuspidatum 


Juga dikenali sebagai Japenese Knotweed. Ia berasal dari asia dan ia juga boleh ditemui di Amerika Utara dan Eropah. Knotweed Jepun ni adalah sumber komersial Resveratrol yang terdapat dalam ekstrak kulit anggur merah dan biji anggur merah.



                               


Continue Reading

Tuesday, 26 March 2019

SHAKLEE SHAH ALAM

Assalamualaikum.....
Hi!
Saya Julia Binti Jamaludin. Saya berasal dari Johor, dibesarkan di Pahang & kini menetap di Shah Alam.
Saya aktif sebagai SID Shaklee (ID 1273458) sejak 2017.

Saya mulakan bisnez shaklee sejak mendapat ‘shaklee effect’ penurunan berat badan melebihi 10kg.
Saya mula aktif berurusniaga melalui blog www.juliajamal.com, fb personal julia jamaludin, fb page #shakleebyjuliajamal, instagram juliaa_jamal, shaklee_vitamin sihat. Anda juga boleh mencari saya di pencarian google julia jamal.

Saya juga anak didik family shaklee bermula dengan Awesome Family, Wisdom   Millionaires Lounge, Excellent Legasi & keluarga besar #s2ufamilies.

Fokus saya adalah dalam membantu mereka di luar sana dalam penurunan berat badan, kecantikan dan kesihatan. Sudah pasti tipsnya adalah konsisten & jangan berputus asa.

Saya membuat penghantaran shaklee ke seluruh Malaysia & COD sekitar Shah Alam.
Sekiranya anda ingin mendapatkan shaklee dengan bimbingan percuma pada harga yang istimewa, klik ‘link’ whatsapp berikut:

✅ WhatsApp http://www.wasap.my/60173798830/SayaNakOderShaklee

Akhir kalam, saya doakan anda semua sentiasa sihat dan bahagia disamping orang tersayang, murah rezeki serta sentiasa dalam rahmat & kasih sayang Allah.

Terima kasih kepada semua pelanggan shaklee yang saya kenali atau tidak kenali. Semoga dengan asbab sihat dengan shaklee lebih besar peluang kita beribadah kepadaNya.

Salam sayang,
#juliajamal

#viktoria
#semangatbaru
#s2ufamilies
#shakleebyjuliajamal
Continue Reading

Saturday, 23 March 2019

OSTEMATRIX

Bila dah jadi ibu ni, semua nak kena fikir daripada yang sulung sampailah ke si bongsu. Walaupun pelbagai ragam anak-anak, sebagai seorang ibu sentiasa memaafkan anak-anak walau sebesar mana pun kesalahan mereka. Anggaplah mereka masih belajar. Mungkin itu adalah kifarah dosa kita pada masa lalu.
Istighfar banyak banyak!

Sakit badan usah nak cakaplah. Orang anak dua pun rasa mengeluh, penat! penat! penat! Tapi bagi sis, tiada istilah penat yang boleh diluahkan. Hanya mampu mencari solusi.

Apa solusinya?
Teringat dulu, apalah orang dok puji-puji satu produk ni, Ostematrix tapi kami panggil oste je. Dok terfikir apalah hebat sangat oste ni? Balik balik oste! balik balik oste! Semua kata best. Emmmm🤔
Sampai ada yang jual pada makcik-makcik yang balik dari masjid yang selalu terpaksa solat duduk. Mesti power oste ni!!

Sampailah suatu ketika terdetik kat hati rasa nak cuba je.
😲 WOW patutlah! Patutlah ramai yang share the powerful of oste!!
Apa yang orang lain dah rasa, sis pun dapat rasa. Memang 💥 power lah oste ni! Hebat!

Mana taknya, badan takde lagi dah lenguh-lenguh macam selalu. No more cramp. Tidur pun lena je. Bila tidur lena, nak bangun pun mudah. Mood ke sekolah pun happy je.

Ishhhh! Anak murid pun tegur, cikgu ni ada aura! Sentiasa senyum. Mana tak senyum anak-anak oiii! Ia lahir dari dalam! Terpancar ke luar. Tahun ni agak-agak dapat lagi tak Anugerah Guru Paling Ceria?😂

Terima kasih #ostematrix

#ibuanakenam
#juliajamal
#viktoria
#s2ufamilies
#semangatbaru
#suziemaswar



Continue Reading